Onzekerheid, het overkomt de beste van ons. Ondanks opleiding, werkervaring, populariteit of expertise kan een gevoel van onzekerheid ineens de kop opsteken.
De meesten van ons voelen zich soms onzeker, maar sommigen van ons voelen zich meestal onzeker. Sommige van ons zelfs, naar eigen zeggen, altijd.
Het soort jeugd, trauma’s uit het verleden. Ervaringen van falen of afwijzing. Eenzaamheid, sociale angst, negatieve overtuigingen of perfectionisme. Ook het hebben van een kritische ouder of partner kunnen allemaal bijdragen aan onzekerheid. De drie meest voorkomende oorzaken van onzekerheid:
1. Onzekerheid door afwijzing
De kern van geestelijke gezondheid is hoe iemand zichzelf ziet, waardeert, respecteert en vooral hoe iemand zichzelf lief heeft. Samen noemen we dit eigenwaarde. Angst voor afwijzing is een serieuze uitdaging voor het ontwikkelen van een gevoel van eigenwaarde.
Onzekerheid kan opspelen als bijvoorbeeld een partner het huwelijk of relatie beëindigd. Maar scheidingen zijn niet de enige reden voor het ontwikkelen van onzekerheid. Het kan ook professioneel zijn. Misschien afgewezen in een sollicitatiegesprek of afgewezen voor een promotie. Of als kind zijnde de behoefte hebben aan heel veel knuffels van de ouders, maar zij hadden het te druk met hun carrière of hobby’s. Constant werd er gezegd, “Nu even niet.”
Deze ervaringen kunnen iemands oordeel over mensen en kansen vertroebelen. Het kan iemand ervan weerhouden mensen te benaderen of die ene, grote kans in het leven te grijpen.
2. Onzekerheid door sociale angst
De angst om sociaal beoordeeld te worden is één van de meest voorkomende vormen van onzekerheid. Sommige mensen voelen zich angstig wanneer ze in het bijzijn van anderen zijn. Het maakt niet uit of het een groep collega’s of familieleden is. Dit kan zich uitstrekken tot zelfs de kleinste sociale ontmoetingen zoals een date.
De kern van deze onzekerheid is een sterk gewortelde overtuiging het niet waard te zijn. Dat ze niets belangrijks bij te dragen hebben of dat alles wat ze zeggen of doen gebruikt kan worden om ze te bespotten.
De redenen voor deze sociale angst kunnen ook worden herleid tot de kindertijd.
Misschien waren de ouders overdreven kritisch of pestten de klasgenoten. Dat dwong hen te geloven dat het beter is om hun mond te houden en uit de schijnwerpers te blijven.
Hoewel anderen het in eerste instantie misschien wegwuiven als een begrijpelijke, sociale onhandigheid, kan het grote gevolgen hebben voor de eigenwaarde van die persoon. Hoe meer mensen gaan zien dat de persoon in kwestie sociale situaties vermijdt, hoe kleiner de kans wordt dat ze hem of haar gaan uitnodigen voor een uitje of een feestje. Hierdoor raken zij steeds meer geïsoleerd en kunnen zichzelf nog onzekerder gaan voelen.
Als iemand last heeft van sociale angst, gaan zij hun hand niet opsteken in de klas of in een vergadering, ook al weten zij het antwoord. Ze gaan hun mening niet geven als hun baas ernaar vraagt in het bijzijn van anderen. Zij kunnen excuses bedenken om presentaties en misschien zelfs vergaderingen te vermijden. Dit alles vermindert drastisch hun kansen op zowel persoonlijke als professionele groei.
3. Onzekerheid door perfectionisme
Sommige mensen stellen uitzonderlijk hoge eisen aan zichzelf. Deze mensen weten dat ze zich constant zorgen maken dat ze niet aan die verwachtingen voldoen. Ze maken zich zorgen dat de maaltijd die ze koken verre van perfect is. De route die ze naar hun werk hebben genomen niet de beste is. Ook de manier waarop ze de laatste e-mail hebben ondertekend was niet zoals het had moeten zijn.
Ze vinden niks goed omdat ze een denkbeeldige schaal hebben die perfect is. Wat ze ook doen, het voldoet niet aan dat niveau. Dit is funest voor hun mentale gezondheid.
Deze onzekerheid heeft ingrijpende gevolgen, vooral voor hun studie en carrière. De angst om niet perfect te zijn dwingt hen om het afmaken van die scriptie of het maken van een power point presentatie uit te stellen.
Hoewel een deel ervan interne perfectie is, kan het ook extern zijn. Ze maken zich misschien zorgen dat hun werkgever of partner het misschien niet leuk vinden wat ze doen, omdat het niet perfect is. Samen met deze overdreven angst voor externe beoordeling zal er een verlammende zelftwijfel ontstaan die hun leven drastisch zullen beperken. Hierdoor zal de onzekerheid groeien en groeien.
Hoewel de normen onhaalbaar zijn, zullen zij toch het gevoel hebben dat ze deze moeten kunnen bereiken omdat ze anderen dit moeiteloos zien doen. Dus bijvoorbeeld 10 kilo afvallen in twee maanden is niets om blij mee te zijn, aangezien iemand anders erin is geslaagd om 20 kilo in twee maanden af te vallen.
Deze constante vergelijking is slecht voor hun geestelijke gezondheid en dus ook voor hun eigenwaarde. Helaas hebben sociale media het alleen maar erger gemaakt. Ze worden regelmatig op de hoogte gehouden van de prestaties van anderen die volgens hen fenomenaal zijn in vergelijking met die van henzelf. Ook hierdoor word de onzekerheid gestimuleerd.
Langdurige onzekerheid kan verschillende gevolgen hebben voor de gezondheid, sociale leven, relatie en werk. Onzekerheid kan zich bijvoorbeeld uiten in verlegenheid, angststoornissen zoals bijvoorbeeld faalangst of paniek en straatvrees, depressie of ze creëren een sociale fobie waardoor hun wereldje steeds kleiner wordt en zij zich steeds eenzamer zullen gaan voelen.
Hypnotherapie is een zeer effectieve methode om mensen te begeleiden naar een absolute zekerheid in zichzelf, zodat zij weer vol zelfvertrouwen in het leven staan. Situaties, ontmoetingen, presentaties, examens, sollicitatiegesprekken, optredens, wedstrijden zullen zij moeiteloos en met een rotsvast vertrouwen in zichzelf aangaan. Zij voelen zich zo ontzettend zelfverzekerd en vrij waardoor zij weer met volle teugen van het leven kunnen genieten.
Wil jij ook weer met volle teugen van het leven kunnen genieten met een gevoel van ontastbare zelfverzekerdheid en een rotsvast vertrouwen in jezelf? Verdiep jezelf dan eens in Hypnotherapie. Deze vorm van therapie kan zo ontzettend veel voor jou betekenen.
Liefs Natasja
0 reacties